Groene daken steeds populairder, vooral tijdens warme dagen

Groene daken steeds populairder, vooral tijdens warme dagen

Groene daken stijgen steeds meer in populariteit. Vooral tijdens warme dagen wordt er massaal gezocht op ‘groene daken’ in Google.

Juni 2019 was de warmste juni sinds 1901, zo meldde het KNMI. En dat was ook te zien in de interesse naar groene daken. Waar in mei 2019 nog ‘slechts’ 5400 keer gezocht werd naar ‘groen dak’, steeg dit aantal naar 9900 in juni. Vooral vanaf 20 juni nam de interesse in een groendak fors toe, toen duidelijk werd dat de daarop volgende dagen tropische zouden verlopen.   

De interesse in een groendak in Google is dan ook goed af te zetten tegen de temperatuurverloop in juni. In de aanloop naar de tropische temperaturen schoot de interesse naar groene daken omhoog. Nog nooit werd er zoveel naar een groendak gezocht in Google.   

Ook de laatste maanden wordt er meer interesse getoond in groene daken dan voorheen. Reden hiervoor is dat veel gemeentes en waterschappen subsidies bieden voor de aanleg van een groendak. Of je subsidie kunt aanvragen en hoe hoog deze is, hangt af per gemeente. Zo krijg je in Amsterdam € 30,- subsidie per m2 tot een maximum van 50% van de groendakkosten, inclusief eventuele aanleg. In Rotterdam is dit € 15,- per m2 zonder een maximumbedrag (bron: Milieucentraal.nl). 

Dat groene daken meer in populariteit stijgen valt niet te ontkennen, maar hebben ze ook het gewenste effect? Uit een onderzoek van de TU Eindhoven over technische eigenschappen van groene daken en gevels blijkt dat groene daken en gevels zorg kunnen dragen voor het verlagen van de temperatuur in de stad. “De temperatuur in Nederlandse steden kan bij het toepassen van een groendak en -gevel in de zomer verlaagd worden met tussen de 4°C en 5°C”.  

In Amsterdam worden vooral woningbooteigenaren opgeroepen om gebruik te maken van de subsidieregeling. Een groendak biedt, met name op een woonboot, een sterke warmte- en geluidsisolatie. In de zomer houdt het de woonboot 3 tot 5 graden koeler en vermindert het regen- en andere omgevingsgeluiden. Een ander groot voordeel van een groendak op een woonboot is het  aanzicht van een prachtig stadstuintje wanneer je je door de grachten beweegt, in plaats van een rij grijze stroken. En wie wil dat nou niet?

Reacties zijn gesloten.